2009. március 12., csütörtök

Érző szív

Íme a válasz a levelemre. Semmit sem módosítottam rajta, s talán az előzőn se kellett volna


Kedves elkeseredett 14 éves!

Egyik kedvenc könyvem szabó Magdától az Abigél – most óhatatlanul ez jutott eszembe. Egy bentlakásos lányiskolában játszódik, korod béli lányok között. A főhőst, Ginát osztálytársai kiközösítik (az most mindegy, hogy miért), válogatott módszerekkel gyötrik a lelkét. Gina eleinte sír, ám egy alkalommal nem vesz róluk tudomást, rezzenéstelen arccal viseli az újabb bántást. Előttem van a jelenet, ahogy egyik osztálytársa ezt mondja:

„Ennek víziló lelke van – még csak nem is sír. Akkor meg minek? Nem kellene inkább megbocsájtanunk?”

Erről van szó! A te (volt) barátnőidnek is addig érdekes az egész, amíg látják rajtad, hogy szomorú vagy! Amint azt fogják látni, hogy nem érdekel, nem fognak veled tovább foglalkozni!

A kamaszok sajnos ilyenek – most igyekeznek beazonosítani, kinek hol a helye, mi a szerepe egy adott közegben, egy adott közösségben. Bár ez a viselkedés inkább fiúkra jellemző, hisz nekik a vérükben van az egymással való versengés, a rangsor felállítása. Hát, te most lány létedre találkoztál ezzel – tehát ezt a helyzetet kell ügyesen megoldanod. Szerencsére itt csak 3 lányról van szó, tehát vannak még az osztályodban lányok! Nézz körül köztük, keress magadnak közülük barátnőt, ezekkel a lányokkal pedig próbálj meg nem foglalkozni! Persze, sírhatsz – sírnod is kell, hisz elvesztettél valamit (egy barátságot), ami kedves volt a szívednek, amit most el kell siratnod – de ezt ezután se előttük tedd! Hidd el, minden csoda 3 napig tart: ahogy ezek a lányok azt fogják látni, hogy nem foglalkozol velük, ők sem fognak veled tovább!

Egyébként ez az egész helyzet annak a bizonyítéka, ahogy nem vagy már kislány – megkaptad az első leckét az élettől! Ha visszaemlékszel, óvodában, vagy alsóban ilyesmi elő nem fordulhatott volna! Ezzel a szituációval, ennek kezelésével fontos dologra készülsz most fel lassan-lassan bekövetkező felnőtt életeddel kapcsolatban: akkor is fogsz hasonló helyzetekbe kerülni, akkor is vesztesz majd el barátokat (bár felnőtt korban kicsit mást jelent a barátság, mint a gondtalan tini korban), érnek majd véget szerelmek az életedben, ami hasonló érzésekkel fog járni, és csöppensz majd ki munkahelyi- és egyéb közösségekből. Ezekkel a helyzetetekkel meg kell tanulnod mit kezdeni – mint ahogy mindenkinek. Te most kaptad az első leckét „nagylányságból” – sok sikert hozzá, hogy nagylány módjára birkózz meg vele!

Nincsenek megjegyzések: